Σύγχρονες
Θεραπείες

Το αντικείμενο ενασχόλησης του ιατρείου μας είναι η αποκλειστική αντιμετώπιση Ενδοδοντικών περιστατικών, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση του οδοντικού σας προβλήματος σε ένα περιβάλλον ασφαλές, ευχάριστο και φιλικό.

Σύνδρομο
Ραγισμένου Δοντιού

Όσο οι τεχνολογικές εξελίξεις στην οδοντιατρική επιστήμη προχωρούν, οι οδοντίατροι  βοηθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να διατηρήσουν τα φυσικά τους δόντια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επειδή όμως οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα και όλο και περισσότερο αγχωτικές ζωές, εκθέτουν συνέχεια τα δόντια τους σε ερεθίσματα και συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές στους σκληρούς οδοντικούς ιστούς.

Πώς ξέρω ότι το δόντι μου έχει ρωγμή;

Το δόντι που έχει ρωγμή μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την μάσηση πιθανότατα όταν ανοίγουμε το στόμα μας μετά από κάποιο δάγκωμα ή πόνο μετά από απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία της στοματικής κοιλότητας.

Γιατί ένα δόντι με ρωγμή πονάει;

Για να κατανοήσει κανείς το γιατί ένα ραγισμένο δόντι είναι επώδυνο βοηθά να γνωρίζει κάποια πράγματα για την ανατομία του δοντιού. Στο εσωτερικό του δοντιού κάτω από την άσπρη αδαμαντίνη και την εσωτερική σκληρή ουσία του δοντιού που ονομάζεται οδοντίνη, υπάρχει ένα εσωτερικός μαλακός ιστός που ονομάζεται πολφός. Αυτός ο χαλαρός πολφός είναι ένας συνδετικός ιστός που περιέχει κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.

Όταν οι εξωτερικοί σκληροί ιστοί του δοντιού είναι ραγισμένοι, η μάσηση μπορεί να προκαλέσει κίνηση των κομματιών και ο πολφός μπορεί να ερεθιστεί. Όταν απελευθερώνεται πίεση με το δάγκωμα, η ρωγμή μπορεί να κλείσει γρήγορα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον δυνατό πόνο. Ο ερεθισμός του οδοντικού πολφού μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές με τη μάσηση. Τελικά ο πολφός θα καταστραφεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορεί να επουλωθεί μόνος του. Το δόντι δεν θα πονάει μόνο με τη μάσηση αλλά θα είναι ευαίσθητο και σε υπερβολικές θερμοκρασίες. Με τον καιρό ένα δόντι με ρωγμή μπορεί να αρχίσει να πονάει από μόνο του. Εκτεταμένες ρωγμές μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση του ιστού του πολφού, η οποία μόλυνση μπορεί να επεκταθεί στο κόκκαλο και στον ιστό των ούλων που περιβάλλουν το δόντι.

Πώς θεραπεύεται το δόντι με τη ρωγμή;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ραγισμένων δοντιών. Η θεραπεία και το αποτέλεσμα για το δόντι σας εξαρτάται από το είδος, την θέση και την έκταση της ρωγμής.

Λοξές Γραμμές

Οι λοξές γραμμές είναι μικροσκοπικές ρωγμές που επηρεάζουν μόνο την εξωτερική αδαμαντίνη. Αυτές οι ρωγμές συναντώνται συνήθως σε δόντια εφήβων. Οι λοξές γραμμές είναι πολύ επιφανειακές, δεν προκαλούν πόνο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκτός εάν εμφανιστούν συμπτώματα.

Διασπασμένο φύμα

Όταν το φύμα (το αιχμηρό κομμάτι της μασητικής επιφάνειας) γίνεται αδύναμο, συνήθως προκύπτει ένα κάταγμα. Το αδύναμο φύμα μπορεί να σπάσει είτε μόνο του είτε να πρέπει να αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο. Όταν αυτό συμβεί, ο πόνος συνήθως ηρεμεί. Ένα διασπασμένο φύμα σπανίως καταστρέφει τον πολφό οπότε η ενδοδοντική θεραπεία σπάνια απαιτείται στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το δόντι σας συνήθως αποκαθίσταται με μια θήκη από τον οδοντίατρό σας.

Δόντι με ρωγμή

Αυτή η ρωγμή εκτείνεται από την μασητική επιφάνεια του δοντιού κάθετα προς την ρίζα. Ένα δόντι με ρωγμή δεν είναι εντελώς χωρισμένο σε δυο διαφορετικά τμήματα. Εξαιτίας της θέσης της ρωγμής, η καταστροφή του πολφού είναι σύνηθες φαινόμενο. Συχνά απαιτείται ενδοδοντική θεραπεία για την αντιμετώπιση του τραυματισμένου πολφού. Έπειτα ο οδοντίατρός σας θα αποκαταστήσει το δόντι με μια θήκη για να διατηρήσει τα κομμάτια μαζί και να προστατεύσει το δόντι με την ρωγμή. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ρωγμή μπορεί να προχωρήσει κάτω από την γραμμή του φατνιακού ιστού οπότε απαιτείται εξαγωγή. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση. Ακόμη και με πολύ μεγάλη μεγέθυνση και εξειδικευμένο φωτισμό, μερικές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την έκταση της ρωγμής. Ένα ραγισμένο δόντι το οποίο δεν έχει θεραπευτεί, προοδευτικά θα χειροτερεύει, έχοντας ως αποτέλεσμα τελικά την εξαγωγή του. Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητα για να σωθούν αυτά τα δόντια.

Διασπασμένο-Χωρισμένο δόντι

Ένα διασπασμένο δόντι είναι συχνά αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εξέλιξης ενός δοντιού με ρωγμή. Ένα διασπασμένο δόντι εντοπίζεται όταν υπάρχει ρωγμή με ευδιάκριτα τμήματα που μπορεί να διαχωριστούν. Αυτό το δόντι δεν μπορεί να διατηρηθεί ανέπαφο. Όμως, η θέση και η έκταση της ρωγμής θα καθορίσουν εάν οποιοδήποτε κομμάτι του δοντιού μπορεί να διατηρηθεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενδοδοντική θεραπεία, θήκη ή άλλη αποκατάσταση από τον οδοντίατρό σας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σωθεί τμήμα του δοντιού σας.

Κάταγμα στην ρίζα

Τα κατάγματα στην ρίζα είναι ρωγμές που ξεκινούν από την ρίζα του δοντιού και εκτείνονται προς την μασητική επιφάνεια. Συχνά παρουσιάζουν ελάχιστα σημάδια και συμπτώματα και κατά συνέπεια μπορεί να μην εντοπιστούν κάποιες φορές. Αυτό το κάταγμα συχνά εντοπίζεται όταν το περιβάλλον κόκαλο και το ούλο αρχίζουν να μολύνονται. Η θεραπεία αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνει και εξαγωγή του δοντιού. Παρόλα αυτά ενδοδοντικό χειρουργείο είναι μερικές φορές απαραίτητο εάν ένα μέρος του δοντιού μπορεί να σωθεί με την αφαίρεση της ρίζας που έχει το κάταγμα.

Μετά την θεραπεία, το δόντι μου θα επουλωθεί εντελώς;

Σε αντίθεση με ένα σπασμένο κόκκαλο, το κάταγμα σε δόντι με ρωγμή δεν επουλώνεται. Παρόλη την θεραπεία, μερικές ρωγμές μπορεί να προχωρούν και να διαχωρίζονται, έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια του δοντιού. Η τοποθέτηση θήκης σε ένα τέτοιο δόντι παρέχει μέγιστη προστασία αλλά δεν εγγυάται επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις.

Η θεραπεία που λάβατε για το δόντι σας είναι σημαντική γιατί θα καταπραΰνει τον πόνο και θα μειώσει την πιθανότητα επιδείνωσης της ρωγμής. Από την στιγμή που θεραπεύονται, τα περισσότερα δόντια με ρωγμή συνεχίζουν να συμπεριφέρονται κανονικά σαν φυσικά δόντια. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για την συγκεκριμένη διάγνωση και τις εναλλακτικές θεραπείας. Θα σας ενημερώσει πώς να διατηρήσετε το φυσικό σας δόντι έτσι ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη οδοντοστοματολογική υγεία.

  • Μη μασάτε σκληρά αντικείμενα όπως πάγος, κουκούτσια από ποπκόρν ή στυλό
  • Μην κλείνετε σφιχτά ή τρίζετε τα δόντια σας
  • Εάν τρίζετε τα δόντια σας όταν κοιμόσαστε, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να προμηθευτείτε ένα μασελάκι για προστασία των δοντιών σας
  • Φορέστε ένα μασελάκι ή προστατευτική μάσκα όταν ασχολείστε με σπορ που σχετίζονται με πάλη, κλπ.

Επικοινωνία

Καλέστε μας
+30 2241 301874
Email
info@rhodes-endodontics.gr

Κλείστε Ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο για την επιβεβαίωση του ραντεβού σας.

    Rhodes Endodontics

    Παναγιώτης Νικολής
    Χειρουργός Οδοντίατρος – Ενδοδοντολόγος

    Στοιχεία Επικοινωνίας
    Social Networks

    Ακολουθήστε μας στα social media

    Copyright 2021  Rhodes Endodontics. | Powered by: CIELinc.

    Copyright 2021  Rhodes Endodontics. | Powered by: CIELinc.